Szováta a Korond pataka és a felsô Kis-Küküllô völgyében elterülô Sóvidék legészakibb települése.

Marosvásárhely valamint Csíkszereda és Udvarhely felôl a 13A jelzésű országos fôúton, Régen irányából pedig összekötô úton közelíthetô meg.

Szováta telepeseirôl az elsô adatok 1578-ból valók. 1583-ban már falu. A következô századokban melegvizi sóstavai révén válik egyre híresebbé. A székely település 1952-ben nyer városi rangot. Európában egyedülálló az 1875-ben létrejött heliotermikus, sós Medve-tó, melynek - idült nogyógyászati, krónikus reumás, periférikus idegrendszeri illetve baleset utáni mozgásszervi megbetegedésekre javallott - gyógyhatása közismert. Ezen kívül még négy sóstó van: a Mogyorósi-tó, a Fekete-tó, a Veres-tó és a Zöld-tó. A két világháború között Szováta már az ország egyik legdivatosabb fürdôhelyévé vált, ahova a román királyi család többször is ellátogatott.
Környéke csodálatos. Mezôhavas, a Kiscseresznyéshegy, a Zoltán-tetô kellemes gyalogtúrát ígér. Autóval meglátogatható Parajdon a sóbánya, mely azon túl, hogy érdekesség, gyógyír légzôszervi megbetegedésekre (6 km), Korond, mely népművészetérôl, népi fazekasságáról híres (12 km), a Bucsin-tetô (20 km), a Gyilkos-tó (67 km), Székelyudvarhely (44 km), a Hargita (76 km) és a középkori hangulatú szász város, Segesvár (68 km).

Szováta minden évszakban alkalmas a kikapcsolódásra. Akár a horgászás, úszás, gyógyfürdôzés, kirándulás hívei vagyunk, akár a sízést, téli túrát kedveljük jobban, mindenképpen felejthetetlen élményben lesz részünk.

 


VASSKERT Camping
Romania 545500 Sovata str.: Principala 129/A - Tel.: + 40 265 570 902- e-mail: vasskert@szovata.hu